perjantai 4. huhtikuuta 2014

Toisen tehtävän vuoro!


Saimme toisen tehtävän aiheeksi kartoittaa erilaisia resurssitehokkuuden tehostusmenetelmiä. Tutkimme viittä erilaista jo olemassa olevaa menetelmää ja kokosimme niistä tähän luettavaksi lyhyet tiivistelmät.



Tarkistuslista logo
(www.valonia.fi)

Tarkistuslistat ympäristönäkökohtien tunnistamiseen


Valonia on kehittänyt jokaiselle yritykselle kätevän sarjan tarkistuslistoja. Listojen kehityksessä on käytetty apuna PK-RH:n Pk-yrityksille suunniteltuja riskienhallintakaavakkeita. Yritykset voivat tehdä kokonaisvaltaisen katselmuksen tai keskittyä tiettyihin osa-alueisiin, valitsemalla tietyt tarkistuslistat. Tarkistuslistoja on yhteensä 17 kappaletta, esimerkiksi vesi ja energia, henkilöstön osaaminen ja kunnossapitoaiheisiin liittyvät tarkistuslistat. Alla esimerkki energia- ja vesitarkistussarjan kysymyksistä. Näiden kysymysten avulla yritys voi vähentää energiankulutusta ja ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta.




Energia ja vesi -tarkistuslistan kysymyksiä.




(www.valonia.fi) 



 


Yrittäjän opas kannattavaan ympäristötyöhön

Valonialta löytyy myös nimenomaan pienille yrityksille suunnattu ”Yrittäjän opas kannattavaan ympäristötyöhön”, jonka ideana on tarjota yrittäjälle itsenäinen mahdollisuus ympäristöasioiden kehittämiseen. Tämän oppaan avulla yrittäjä voi itse pienin askelin korjata toimintansa mahdollisia epäkohtia tai ylipäätään parantaa sekä omaa, että henkilöstönsä tietämystä yrityksen ympäristönäkökohtiin. Oppaassa on 13 kohdan ohjelma, jotka löydät tästä:



Ympäristörikollinen
(www.valonia.fi)
  1. Onnistunut ympäristötyö alkaa johtoportaasta
  2. Yrityksen ympäristövaikutukset
  3. Merkittävyyden arviointi
  4. Ensisijaiset ympäristönäkökohdat
  5. Lait ja muut vaatimukset
  6. Ympäristöpolitiikka
  7. Ympäristötavoitteet
  8. Toimintasuunnitelma
  9. Sisäinen ympäristöviestintä
  10. Markkinoikaa itseänne
  11. Seuranta
  12. Johdon vuosikatselmus
  13. Jatkotoimet


Opas tarjoaa selkokielistä materiaalia ympäristöasioihin niin, että asiasta on helppo innostua. Myös se, että tällä työkalulla pääsee hyvin alkuun ilman varsinaista asiantuntijayhteistyötä on suorastaan loistava asia. Ja kuitenkin asiantuntija-apua on saatavilla tukemaan jo mahdollisesti käynnissä olevaa työtä tukemaan.



Ekokompassin ympäristövaikutusten arviointilomake

Ekokompassin ympäristövaikutusten arviointilomakkeessa huomio kiinnitetään yrityksen kiinteistöstä, tuotannonsuunnittelusta, kemikaaleista, logistiikasta, hankinnoista sekä hallinnosta aiheutuviin ympäristönkuormituksiin. Lomakkeen avulla on helppo lähteä tekemään ympäristövaikutusten alkukartoitusta, sillä siinä kiinnitetään huomio yleisesti kaikkiin yrityksen toimiin. Vaikutukset arvioidaan niiden merkittävyyden sekä yrityksen parantamismahdollisuuksien mukaan.  Lomakkeen pohjalta huomio voidaan keskittää niihin toimintoihin, jotka voitaisiin tehdä resurssitehokkaammin ja ympäristöä vähemmän kuormittavasti.




Kartoitusmenetelmä pk-yritysten resurssitehokkuuden kehittämiseen

Suomen ympäristöopisto Syklin kehittämä työkalu on pk-yrityksille suunnattu resurssitehokkuuden kartoituslomake. Lomakkeeseen kirjataan ensin yrityksen perustiedot ja ympäristöasioista yleisesti (esim. tiedot ympäristöjärjestelmästä, henkilöstön koulutuksesta ja yrityksen ympäristöriskeistä). Tämän jälkeen yritykseen tutustutaan ja havaitaan kehittämistarpeita, jotka kirjataan lomakkeeseen. Kehittämistarpeista selvitetään kaikki oleelliset lähtötiedot. Tämän jälkeen kartoitetaan, mitä yritys on tehnyt kehitettävän asian eteen ja mitä voisi vielä tehdä. Lomakkeella voi kartoittaa esim. materiaalinkäytön ja jätehuollon kehittämismahdollisuuksia. 
 
Lomake on selkeä pohja resurssitehokkuuden selvittämiselle. Hyvää siinä on myös muokattavuus. Lomaketta käyttäen tulee vastattua kysymyksiin, joita ei ehkä muuten tulisi ajatelleeksi. Tiedot nykytilanteesta ja kehittämismahdollisuudet nivoutuvat kokonaisuudeksi, joka on varmasti hyvä pohja yrityksen resurssitehokkuuden kehittämiselle.



Motivan Tee se itse -materiaalitehokkuustesti

Motivan Materiaalitehokkuustestissä on 11 kysymystä, joissa jokaisessa on useita vastausvaihtoehtoja. Kysymykset on jaettu monipuolisesti eri teemoihin: hävikki, raaka-aineet, tuotanto, jätteet, osaaminen, henkilöstö, yhteistyö, tuotekehitys, kierrätys ja varastointi. Testin lopuksi saat arvion yrityksen materiaalitehokkuudesta: yleisarvosanan sekä arvion teemoittain. Jokaisen arvion alta löytyy kommentti ja vinkkejä, miten asiaa voisi parantaa. Testi toimii hyvin erikokoisten teollisuusyritysten materiaalitehokkuuden arvioimiseen.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti